In Noord-Sulawesi ligt het Bunaken Manado Tua Marine National Park dat een gebied omvat van 75.266 hectare. Het park bestaat uit zes eilanden. De omliggende koraalriffen behoren tot de mooiste riffen van Indonesië. De naam van het park is afkomstig van de twee meest bezochte eilanden van het park: het eiland Bunaken en het vulkanische eiland Manado Tua.

De beide eilanden zijn makkelijk te bereiken vanaf Manado. De overige vier eilanden zijn: Mantehage, Big Nain, Small Nain en Siladen.

Duiken in Bunaken

Alle eilanden hebben mooie stranden en zijn omringd door helder water. Het water kan extreme dieptes bereiken, tot wel 1.556 meter. Je hebt hier een helder zicht, zo'n veertig meter, en heeft een milde temperatuur van bijna dertig graden Celsius.

Hierdoor is Bunaken een van de mooiste duikbestemmingen van Indonesië. Voor zowel beginners als professionals én snorkelaars is er waanzinnig veel te genieten. Het zeeleven is divers en kleurrijk. Hier leven onder meer verschillende soorten zeewier, groene schildpadden, kleurrijke sponsen, clownvissen, prachtig versierde koraalvissen, oesters en krabben.

Er zijn zo'n drieduizend verschillende soorten vissen en vijfhonderd koraalsoorten in het park te vinden. In de riffen rondom het eiland Big Nain is de biodiversiteit het grootst. Ook heeft het eiland spectaculaire grotten, valleien en kliffen. Duikers met een goede gids hebben ook de mogelijkheid om wrakstukken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

Treks

Behalve duiken kun je in dit park in Sulawesi ook schitterende wandelingen maken en vissen. Hoewel het exacte aantal levende diersoorten in het gebied niet bekend is, denkt men dat Bunaken National Park misschien het thuis is voor het grootste aantal verschillende dieren ter wereld. Zo leven er van de acht soorten reuzenschelpdieren ter wereld, maar liefst zeven in het park.

Biologen denken dat het park over zo'n groot aantal koraalriffen beschikt vanwege de hoge biodiversiteit in de omgeving. Het natuurlijk leven beperkt zich niet alleen tot de riffen. De kusten van de eilanden Montehage, Nain en Bunaken zijn bedekt met mangrovebossen. Het eiland Manado Tua heeft op hoger gelegen gebied tropische regenwouden, waar de zwarte makaak rondhangt.

Overnachten in het park

Door de toenemende komst van toeristen wordt het park vervuild met afval. Om de achteruitgang van het park tegen te gaan, wordt er nu een entreeprijs gevraagd. Van deze 'fee' worden de onderhoudskosten betaald. Als bewijs van betaling krijgen de gasten een plastic pas die makkelijk aan kleding en duikpakken kan worden bevestigd.

In het nationale park zijn een aantal homestays te vinden. Voor ongeveer tien à twintig euro per nacht krijg je drie maaltijden per dag en een huisje. Je bereikt het nationale park in een klein uurtje vanaf Manado op Noord-Sulawesi.

(zie voor tekst en foto's hier)

Het kristalheldere water bij Bunaken

Gerelateerde Afbeeldingen: