Tijdens deze 16-daagse de rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen. Elke reis wordt op maat gemaakt en afgestemd op uw wensen.

 

Dag 1 aankomst Makassar 17 Km

U komt aan op de moderne luchthaven van Makassar en wordt naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u relaxen of de stad bekijken. Makassar (voorheen Ujang Padang geheten) is de levendige hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Doordat het op een centrale zeeroute ligt tussen de diverse Indonesische eilanden heeft het altijd een belangrijke havenfunctie gehad. De stad speelde ook een belangrijke rol in ten tijde van de Nederlandse overheersing. Het Fort Rotterdam (Benteng Ujung Padang) herinnert hier nog aan.
’s Avonds is het erg gezellig op de boulevard als er tientallen eetstalletjes worden neergezet, vooral het aanbod aan verse vis is overweldigend.

Overnachting in Makassar

Inclusief ontbijt, transfer met privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 2 Makassar 35 Km / optioneel Huwelijksritueel

U heeft vandaag de gelegenheid een traditioneel huwelijksritueel mee te maken! Een prachtige toevoeging aan uw huwelijksreis. U zult op traditionele wijze een offer ritueel uitvoeren in het Bugis paleis. Een moment om samen nooit meer te vergeten!

Overnachting in Makassar

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

Dag 3 Makassar-Malino 75 Km

Vandaag vertrekt u naar Malino, u rijdt er in ongeveer 3 uur naar toe. Malino is een sfeervol plaatsje gelegen in de bergen tussen de groene heuvels. Het is gelegen op een hoogte van 1.050 meter en heeft een prettig klimaat. U kunt hier mooie wandelingen maken. Het plaatsje biedt een interessante afwisseling tussen moderne- en traditionele Bugis huizen op palen

 

Vandaag maakt u een mooie wandeling van ongeveer 3 – 4 uur. De wandeling brengt u langs rijstvelden, dorpjes en een waterval waar u kunt zwemmen. Geniet van de prachtig groene omgeving en uitzichten. U zult veel fruit en groente soorten ontdekken, maar ook kruidenplanten. Tijdens de wandeling luncht u bij een lokale familie thuis. Indien u 4 uur te lang vindt, kunt ook kiezen voor een korte wandeling die wat minder zwaar is.

U kunt er ook voor kiezen om te fietsen door de omgeving. Deze is optioneel bij te boeken en brengt ook door rijstvelden en groene gebieden.

Overnachting in Malino.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids & entreegelden Malino

 

Dag 4 Malino – Bira 132 Km

Een lange reis naar het schitterende strand van Bira. Een goede plek om te zwemmen en snorkelen of de Makassaarse schepen in aanbouw te bewonderen. De grootste schepen worden in Bira gemaakt.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en enreegelden Bira

 

 

Dag 5 Bara – Liukangloe – Bira

Zin om de onderwaterwereld te bewonderen? Huur een bootje en reis af naar het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een lekkere lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

 

Overnachting in Bara

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, (wanneer u de excursie boekt: boot en lunch Liukang)

 

Dag 6 Bara – Sengkang 222 Km

U reist verder naar Sengkang. Het traditionele dorpje Sengkang is erg sfeervol, de huizen zijn allen van natuurlijke materialen gemaakt. Vele huizen zijn zelfs in het water hier gebouwd en staan op palen. 

Overnachting in Sengkang

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

 

Dag 7 Sengkang – Torajaland 198 Km

’s Ochtends kunt u eventueel een excursie maken waarbij u over het Tempe meer vaart. Vervolgens reist u naar Rantepao, de hoofdstad van Toraja land: Tana Toraja. Dit is een van de meest bijzondere gebieden van de Indonesische archipel met een geheel eigen cultuur. Het berglandschap is prachtig met z’n vele rijstterrassen en bamboebossen en nodigt uit tot lange wandelingen.

De cultuur van de Toraja’s is uniek te noemen. Ze wonen in prachtige Huizen (tongkonans) met karakteristieke daken vol buffelhoorns en bewerkte deuren en ramen. Bijzonder is de begrafeniscultuur. De Toraja’s begraven de overledenen niet direct, maar pas wanneer er voldoende geld is om een grote ceremonie te vieren waar soms honderden gasten op afkomen. Erg bijzonder is het om zo’n begrafenisceremonie mee te maken. Deze vinden meestal plaats in juli en augustus. De graven worden daarna vaak in rotswanden bijgezet. Daar ziet u ook de beroemde Tau Tau poppen die de overledenen voorstellen.

Mocht u tijdens de zomer reizen, dan is de kans het grootste dat u zo’n een begrafenisceremonie mee kunt maken. Tijdens zo’n ceremonie, die meestal enkele dagen duurt, ontvangt de familie van de overledene tientallen en soms wel honderden gasten. Iedereen is traditioneel gekleed. De familie zorgt voor drank en maaltijden; er worden traditionele dansen opgevoerd. De gasten brengen geschenken, waaronder vele varkens en buffels. Deze buffels kunnen duizenden euro’s waard zijn, zeker als het een albino-buffel betreft, de ‘mercedes onder de buffels’. Al deze varkens en buffels worden nadat de gasten zijn ontvangen een of twee dagen later geslacht, een bloederig gebeuren.

Overnachting in Rantepao.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boot en entreegelden Tempemeer.

 

Dag 8 Torajaland 55 Km

Vandaag maakt u een wandeling door het schitterende landschap en bezoekt u traditionele dorpjes. In een van de dorpjes krijgt u een typisch lokale lunch geserveerd. 

Overnachting in Rantepao.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Torajaland

 

 

 

Dag 9 Torajaland 65 Km

Vandaag staat er een prachtige trekking op het programma. U wandelt ca. 4-6 uur (tijdsduur is enigszins aan te passen) langs dorpjes en rijstvelden. U krijgt een picknicklunch mee die u onderweg op een mooi punt op eet. De lengte en zwaarte van de wandeling zijn nog aan te passen, maar houdt u er rekening mee dat Torajaland een bergachtig gebied is. U zult dus wel wat hoogteverschillen merken. (Eventuele entreegelden zijn niet inclusief)

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Torajaland.

 

 

Dag 10 Toraja – Makassar 317 Km

Na een aantal dagen bij Toraja te hebben doorgebracht reist u weer terug naar Makassar. Hier verblijft u nog een nachtje voor u de volgende dag doorvliegt naar Manado. 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

Dag 11 Makassar – Tomohon 62 Km, vlucht Manado

U verlaat Makassar en wordt naar de luchthaven gebracht, hier neemt u een vlucht naar uw volgende bestemming: Manado. Dit is de hoofdstad van Noord-Sulawesi en gelegen in het Minahasa gebied. Dit vruchtbare berggebied werd door de Nederlanders ook wel ‘De Twaalfde Provincie’ genoemd. De Nederlanders beschouwden de Minahassers als het meest loyale volk van Indonesië. In ruil hiervoor kregen ze scholen en kerken, waardoor de Minahassers tot de best opgeleide inheemse volken in Nederlands- Indië behoren.

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht Makassar-Manado.

 

Dag 12 Tomohon 45 Km

 

U reist vandaag door Tomohon en maakt onderweg een excursie naar de Mahawu vulkaan. Even flink in de benen! De beklimming van de Mahawuvulkaan is een belonende wandeling. Het is een relatief makkelijke klim van ca. 45 – 60 minuten en het uitzicht op de wijde omgeving en het kratermeer zijn adembenemend. U wandelt hetzelfde pad weer terug en stopt vervolgens nog op de levendige Tomohonmarkt waar van alles verkocht wordt. 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Tomohon

 

 

 

Dag 13 Tomohon – Tangkoko NP 65 Km

In de ochtend kunnen liefhebbers de Mahawu-vulkaan te beklimmen. Deze actieve vulkaan ligt ten westen van Tomohon. De tocht omhoog is relatief gemakkelijk. Uitzichten over de Klabat en Lokon en op de eilanden in de Baai van Manado zijn bij helder weer indrukwekkend. Het kratermeer is groenblauw en uit verschillende bronnen komen zwaveldampen. U wandelt in ca. 45 minuten naar de top en keert via dezelfde weg weer terug. Via de levendige markt van Tomohon reist u dan in ca. 3-4 uur naar het Tangkoko Batuangus natuurreservaat. Dit park ontleent zijn naam aan de naast elkaar gelegen actieve vulkanen Tangkoko (870 m) en Batu Angus (1109 m). Het reservaat meet een oppervlakte van zo’n 4.450 ha en bevat weelderig tropisch regenwoud, zandstranden, basaltrotsen en koraalriffen. Er staan veel fruitbomen waardoor er ook een relatief veel fruiteters te vinden zijn zoals de zwarte makaken en rood geknobbelde neushoornvogels.

De tarsiers (spookdiertjes), die de hoofdattractie vormt voor de meest bezoekers, profiteert weinig van al het aanwezige fruit. Het aapje, dat niet veel groter is dan een mensenhand, leeft van insecten, vogeltjes en andere diertjes, maar het nestelt zich maar al te graag tussen de kriskras lopende wortels van de vijgenbomen. De beste kans om dit nachtdiertje te zien is aan het einde van de middag als de tarsiers hun slaapboom verlaten op zoek naar voedsel. In de late namiddag maakt u samen met een lokale ranger een wandeling door het bos op zoek naar de tarsiers, vaak komt u ook andere dieren tegen.

Overnachting in Tangkoko NP.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids, entreegelden en diner Tangkoko NP.

 

Dag 14 Tangkoko NP – Manado 55 Km

’s Ochtends maakt u nog een wandeling in het Tangkoko park. De wandeling, die vroeg in de ochtend start, zal u weer andere diersoorten laten zien zoals vele prachtige vogels, hoenderen, zwarte makaken etc. Geniet nogmaals van dit prachtige natuurpark! In de loop van de ochtend reist u verder naar Manado. Na aankomst in Manado heeft u de rest van de middag ter vrije besteding. 

Overnachting in Manado.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Tangkoko NP

 

 

 

Dag 15 Manado – Bunaken – Manado 15 Km

Er staat een fantastische snorkelexcursie op het programma! In de ochtend wordt u opgehaald en naar de haven in Manado gebracht. Hiervandaan vaart u met een gecharterde boot naar Bunaken. U snorkelt bij verschillende locaties en luncht op het strand. De onderwaterwereld bij de Bunaken behoort tot de meest bijzondere ter wereld! U komt hier dan ook een eindeloze hoeveelheid tropische vissen en kleurrijk koraal tegen. Een geweldige memorabele ervaring om dit met eigen ogen te bekijken! Na het snorkelen keert u in de namiddag weer terug naar uw hotel. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding in Manado.

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boot Bunaken

 

 

Dag 16 vertrek Manado 12 Km

U wordt naar de luchthaven in Manado gebracht voor uw vlucht terug naar huis. 

 

Inclusief ontbijt, transfer met privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Afbeeldingen: