Tijdens deze 22-daagse de rondreis verblijft u voornamelijk in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen. Elke reis wordt op maat gemaakt en afgestemd op uw wensen.

 

Dag 1 aankomst Makassar 19 Km

U komt aan op de moderne luchthaven van Makassar en wordt naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u relaxen of de stad bekijken. Makassar (voorheen Ujungpadang geheten) is de levendige hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Doordat het op een centrale zeeroute ligt tussen de diverse Indonesische eilanden heeft het altijd een belangrijke havenfunctie gehad. De stad speelde ook een belangrijke rol in ten tijde van de Nederlandse overheersing. Het Fort Rotterdam (Benteng Ujung Padang) herinnert hier nog aan. ’s Avonds is het erg gezellig op de boulevard als er tientallen eetstalletjes worden neergezet, vooral het aanbod aan verse vis is overweldigend.

Overnachting in Makassar.

Inbegrepen:  transfer privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 2 Makassar – Rammang Rammang – Makassar 80 Km

U kunt deze dag in Makassar naar gelieve indelen en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het dichtbijgelegen Fort Rotterdam of een bootje huren en enkele eilanden voor de kust bezoeken. Of bezoek de kleurrijke markten in deze altijd levendige stad. Ook kunt u een optionele excursie naar Maros boeken, gelegen temidden van een prachtig karstlandschap.

Op ongeveer 40 km buiten Makkassar ligt Rammang Rammang (Maros). Een prachtig gebied waar kalksteengebergten en grotten te zien zijn. Per kano vaart u door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

 

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid.  Geniet tijdens de lunch van het uitzicht en maak hierna een wandeling door het gebied.

Overnachting in Makassar.

Inbegrepen: ontbijt, (indien u de excursie naar Maros boekt: privé-auto/busje met chauffeur, gids, boot, lunch en entreegelden Rammang Rammang).

 

Dag 3 Makassar – Bira 189 Km

 

U vertrekt naar het oostelijk gelegen Bira. Deze tocht van ca. 6-7 uur voert langs een afwisselend landschap en u ziet vaak de zee. U bezoekt een kleine waterval en ziet hoe zeezout wordt gewonnen. Vlak voor u Bira bereikt stopt u aan het strand van Marumasa of Tanaberu waar men vaak grote houten schepen bouwt. Deze zogenaamde pinisi boten zijn wereldberoemd. Het is een indrukwekkend gezicht om de tropische stranden vol houten schepen waaraan gewerkt wordt te zien liggen. De schepen worden gebouwd door de Buginezen. Onderweg ziet u ook veel typische Buginese huizen.

Overnachting in Bira.

Inbegrepen: ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en entreegelden Bira

 

 

Dag 4 Bira

Strand bij Lembeh

Een vrije dag in Bira. U kunt er bijv. met een boot op uit om te gaan snorkelen of zelf wat van de mooie omgeving ontdekken. Of natuurlijk gewoon lekker niks doen op het strand.

Overnachting in Bira.

Inbegrepen ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 5 Bira – Sengkang 222 Km

In de ochtend verlaat u het witte zandstrand van Bira en rijdt u in noordelijke richting naar Sengkang. Een prachtige route waarbij u rijstterrassen, een ruige kust en de enige rubberplantage die Sulawesi rijk is passeert.  U arriveert in de late namiddag in Sengkang.

Overnachting in Sengkang.

Inbegrepen ontbijt en privé-auto/busje met chauffeur

 

 

 

Dag 6 Sengkang – Torajaland 198 Km

 

’s Ochtends kunt u eventueel een excursie maken waarbij u over het Tempe meer vaart (niet inbegrepen). 

Vervolgens reist u naar Rantepao, de hoofdstad van Toraja land: Tana Toraja. Dit is een van de meest bijzondere gebieden van de Indonesische archipel met een geheel eigen cultuur. Het berglandschap is prachtig met z’n vele rijsterassen en bamboebossen en nodigt uit tot lange wandelingen. De cultuur van de Toraja’s is uniek te noemen. Ze wonen in prachtige Huizen (tongkahans) met karakteristieke daken vol buffelhoorns en bewerkte deuren en ramen. Bijzonder is de begrafeniscultuur. De Toraja’s begraven de overledenen niet direct, maar pas wanneer er voldoende geld is om een grote ceremonie te vieren waar soms honderden gasten op afkomen. Erg bijzonder is het om zo’n begrafenisceremonie mee te maken. Deze vinden meestal plaats in juli en augustus. De graven worden daarna vaak in rotswanden bijgezet. Daar ziet u ook de beroemde Tau Tau poppen die de overledenen voorstellen.

Mocht u tijdens de zomer reizen, dan is de kans het grootste dat u zo’n een begrafenisceremonie mee kunt maken. Tijdens zo’n ceremonie, die meestal enkele dagen duurt, ontvangt de familie van de overledene tientallen en soms wel honderden gasten. Iedereen is traditioneel gekleed. De familie zorgt voor drank en maaltijden; er worden traditionele dansen opgevoerd. De gasten brengen geschenken, waaronder vele varkens en buffels. Deze buffels kunnen duizenden euro’s waard zijn, zeker als het een albino-buffel betreft, de ‘mercedes onder de buffels’. Al deze varkens en buffels worden nadat de gasten zijn ontvangen een of twee dagen later geslacht, een bloederig gebeuren.

Overnachting in Rantepao.

Inbegrepen ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 7 Torajaland 55 Km

Een vrije dag. Er is van alles te doen hier. Maak een keuze uit een van onze excursies en bezoek traditionele dorpjes, maak dag wandelingen door het schitterende landschap. Uiteraard kunt u er ook zelf op uittrekken.

Overnachting in Rantepao.

Inbegrepen ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Torajaland

 

 

 

Dag 8 Torajaland 65 Km

 

Nog een dag om van de unieke cultuur van de bevolking hier in Torajaland te genieten.      

Overnachting in Rantepao.

Inbegrepen ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Torajaland

  

 

 

Dag 9 Torajaland – Pendolo 236 Km

 

In de vroege ochtend verlaat u Rantepao en rijdt in noordelijke richting. Het landschap is afwisselend, u passeert tropische wouden en een uitgestrekte kustvlakte. U arriveert in de late namiddag in het kleine plaatsje Pendolo prachtig gelegen aan de zuidelijke oevers van het heldere Posomeer.

Overnachting in Pendolo.

Inbegrepen ontbijt en privé-auto/busje met chauffeur

 

 

Dag 10 Pendolo – Tentena 80 Km

In de ochtend vaart u per gecharterde boot van Pendolo naar de noordelijke oevers van het Poso-meer. De bagage wordt met de auto naar het volgende hotel gebracht. Het Poso-meer, van oorsprong een ondergelopen kloof, strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 32.000 ha en bereikt een diepte van 450 meter en is hiermee een van de diepste meren op Sulawesi. In het westen wordt het meer begrensd door steile bergen en in het oosten door glooiende heuvels, waaruit deze ook zijn water krijgt aangevoerd.

De tocht over het meer duurt zo’n 3 uur en aan het einde van de ochtend arriveert u bij de bungalowtjes aan het strand op korte afstand van het stadje Tentena.  De rest van de middag is ter vrije besteding. U kunt er heerlijk zwemmen in het meer. Of bezoek de Saluopa waterval, 18 km ten westen van Tentena. De waterval is omringd door weelderig tropisch regenwoud en het water stort zich van tientallen meters hoogte via gladde en ronde rotsen naar beneden en verzamelt zich hier en daar in poeltjes alvorens naar een volgend plateau te stromen. In sommige poeltjes kunt u poedelen. In de namiddag keert u weer terug naar uw hotel.

Overnachting in Tentena.

Inbegrepen ontbijt en privé-auto/busje met chauffeur, entreegelden Tentena. Optioneel overtocht Pendolo-Tentena.

 

 

Dag 11 Tentena 45 Km

Een vrije dag aan het Poso Meer

Overnachting in Tentena

Inbegrepen ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

Dag 12 Tentena – Ampana 218 Km

De reis start in Ampana; een middelgroot plaatsje in het noorden van Centraal Sulawesi. Een plek waar u nog veel paard en wagens ziet. Het is de havenplaats voor de boten die naar de Togian-eilanden varen. U slaapt in Ampana in een eenvoudige accommodatie.

 

Overnachting in Ampana.

Inbegrepen ontbijt en privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 13 Ampana – Togean

Per paard en wagen rijdt u naar de haven waar u per boot naar de Togian-eilanden vaart. De Togian-eilanden liggen midden in de azuurblauwe Teluk Tomini. Op de Togian-eilanden wonen zeezigeuners. Ze wonen in houten huizen op palen op dood koraal. Bij vloed staan de huizen soms volledig onder water. U gaat vooral naar de Togian Islands om even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld. Spierwitte zandstranden omringd door groene, ondoordringbare jungle wachten op u. Het eilandengroepje is wereldwijd bekend door de fantastische onderwaterwereld, waar kleurrijke vissen en het mooiste koraal te vinden zijn. De komende dagen kunt u genieten van zon, zee, strand en de onderwaterwereld op één van de mooie bounty-eilanden.

 

Overnachting op Kadidiri eiland.

Inclusief ontbijt, publiek boot, lunch, diner

 

Dag 14 en 15 Togean

Deze dagen zijn ter vrije besteding. We kunnen u aanraden om de onderwaterwereld te ontdekken. Wat dacht u van een nachtduik deze avond? De dieren zijn vaak actiever en het is een prachtige ervaring. Eigenlijk een die niet mag ontbreken tijdens uw verblijf op de adembenemende Togian eilanden.

 

Overnachting op Kadidiri eiland.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

 

 

Dag 16 Togean – Ampana – Luwuk 233 Km

Per boot reist u terug naar Ampana en wordt u naar het hotel in Luwuk gebracht. Luwuk is een kleine kustplaats gelegen tegen een berg. Op ongeveer 20 minuten van het centrum ligt een waterval. ’s Avonds heeft u een mooi uitzicht over de bergen en de vele lichtpuntjes.

Overnachting in Luwuk.

Inclusief ontbijt, publiek boot en transfer prive-auto/busje met chauffeur

 

 

 

 

 

Dag 17 Luwuk – Tomohon 45 Km/ vlucht naar Manado

Hopelijk heeft u genoten van de prachtige Togian-eilanden. Vandaag vertrekt u naar de luchthaven van Luwuk. Per binnenlandse vlucht vliegt u naar Manado, gelegen in noord- Sulawesi. Vanaf Manado reist u naar Tomohon. Tomohon, gelegen op ca. 700 m hoogte is het hart van het Minahasa gebied. Dit vruchtbare berggebied werd door de Nederlanders ook wel ‘De Twaalfde Provincie’ genoemd. De Nederlanders beschouwden de Minahassers als het meest loyale volk van Indonesië. In ruil hiervoor kregen ze scholen en kerken, waardoor de Minahassers tot de best opgeleide inheemse volken in Nederlands-Indië behoorden. Het koele plaatsje Tomohon ligt ingenesteld tussen twee actieve vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Er worden in wijde omgeving veel groenten en bloemen gekweekt.

 

Overnachting in Tomohon.

Inbegrepen ontbijt,  transfer privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht Luwuk-Manado.

 

Dag 18 Tomohon 45 Km

Gaat u vandaag zelf de Minahasa regio verkennen, of kiest u voor onze excursie waarbij u uitgebreid kennis maakt met de omgeving van Tomohon.

Overnachting in Tomohon.

Inbegrepen ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Tomohon.

 

 

 

 

 

Dag 19 Tomohon – Tangkoko NP 53 Km

In de ochtend kunnen liefhebbers de Mahawu-vulkaan te beklimmen (niet inbegrepen).  Deze actieve vulkaan ligt ten westen van Tomohon. De tocht omhoog is relatief gemakkelijk. Uitzichten over de Klabat en Lokon en op de eilanden in de Baai van Manado zijn bij helder weer indrukwekkend. Het kratermeer is groenblauw en uit verschillende bronnen komen zwaveldampen. U wandelt in ca. 45 minuten naar de top en keert via dezelfde weg weer terug.

Via de levendige markt van Tomohon reist u dan in ca. 3-4 uur naar het Tangkoko Batuangus natuurreservaat. Dit park ontleent zijn naam aan de naast elkaar gelegen actieve vulkanen Tangkoko (870 m) en Batu Angus (1109 m). Het reservaat meet een oppervlakte van zo’n 4.450 ha en bevat weelderig tropisch regenwoud, zandstranden, basaltrotsen en koraalriffen. Er staan veel fruitbomen waardoor er ook een relatief veel fruiteters te vinden zijn zoals de zwarte makaken en roodgeknobbelde neushoornvogels. De tarsiers (spookdiertje), die de hoofdattractie vormt voor de meest bezoekers, profiteert weinig van al het aanwezige fruit. Het aapje, dat niet veel groter is dan een mensenhand, leeft van insecten, vogeltjes en andere diertjes, maar het nestelt zich maar al te graag tussen de kriskras lopende wortels van de vijgenbomen. De beste kans om dit nachtdiertje te zien is aan het einde van de middag als de tarsiers hun slaapboom verlaten op zoek naar voedsel. In de late namiddag maakt u samen met een lokale ranger een wandeling door het bos op zoek naar de tarsiers, vaak komt u ook andere dieren tegen.

Overnachting in Tangkoko NP.

Inbegrepen ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Tangkoko NP

 

Dag 20 Tangkoko NP – Siladen of Bangka 30 Km

’s Ochtends kunt u facultatief een tweede wandeling in het Tangkoko park maken. Deze wandeling, die voor dag en dauw begint, laat u weer andere dieren zien zoals verschillende vogelssoorten, zwarte makaken, hoenderen etc. U heeft dan ook meer tijd om van de prachtige palmen en vijgenbomen te genieten.

In de loop van de ochtend rijdt u vanuit Tangkoko naar de haven in Manado om vervolgen de boot te pakken naar Bunaken. Het is ongeveer een uurtje varen naar het Nationaal park Bunaken. Op het eiland zijn geen restaurants, vandaar dat de maaltijden in uw resort zijn inbegrepen. 

Overnachting in Siladen of Bangka.

Inbegrepen ontbijt, gids Tangkoko NP, privé-auto/busje met chauffeur, prive boot Siladen of Bangka

 

 

 

Dag 20 en 21 Bunaken of  Siladen of Bangka

Een dag ter vrije besteding. U kunt hier fantastisch duiken! Gaat u liever niet duiken, dan kunt u er ook voor kiezen om te gaan snorkelen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen helemaal niets te doen; lekker luieren op het strand of bij het zwembad van uw resort.

Overnachting in Siladen of Bangka.

Inbegrepen ontbijt, lunch en diner

 

 

Dag 22 Siladen of Bangka – Manado 25 Km

U wordt naar de luchthaven in Manado gebracht voor uw vlucht terug naar huis. 

 

Inbegrepen ontbijt, boot en privé auto/busje met chauffeur,

Gerelateerde Afbeeldingen: