Sulawesi Avontuurlijk Rondreis

 Tijdens deze 21-daagse rondreis zult u voornamelijk verblijven in door ons persoonlijk geselecteerde kleinschalige 3-sterren hotels. Mocht u een ander hotel of een andere route op het oog hebben kunnen we de reis natuurlijk naar wens aanpassen. Elke reis wordt op maat gemaakt en afgestemd op uw wensen.

 

Dag 1 Aankomst Makassar 17 Km

U komt aan op de moderne luchthaven van Makassar en wordt naar het hotel gebracht. De rest van de dag kunt u relaxen of de stad bekijken. Makassar (voorheen Ujang Padang geheten) is de levendige hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Doordat het op een centrale zeeroute ligt tussen de diverse Indonesische eilanden heeft het altijd een belangrijke havenfunctie gehad. De stad speelde ook een belangrijke rol in ten tijde van de Nederlandse overheersing. Het Fort Rotterdam (Benteng Ujung Padang) herinnert hier nog aan. ’s Avonds is het erg gezellig op de boulevard als er tientallen eetstalletjes worden neergezet, vooral het aanbod aan verse vis is overweldigend.

Overnachting in Makassar.

Inbegrepen:  transfer privé-auto/busje met chauffeur

 

 

Dag 2 Makassar-Rammang Rammang-Makassar 80 Km

U kunt deze dag in Makassar naar gelieve indelen en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het dichtbijgelegen Fort Rotterdam of neem een kijkje tussen ons excursie aanbod. Zo kunt u ervoor kiezen om te gaan snorkelen bij enkele eilandjes voor de kust of om te gaan fietsen. 

Op ongeveer 40 km buiten Makassar ligt Rammang Rammang. Een prachtig gebied waar kalksteengebergten en grotten te zien zijn. Per kano vaart u door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid.  Geniet tijdens de lunch van het uitzicht en maak hierna een wandeling door het gebied.

Overnachting in Makassar.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boot, gids, lunch en entreegelden Rammang Rammang. Optioneel fietstocht rondje Geopark Maros Pangkep 45 km.

 

Dag 3 Makassar-Malino 78 Km

Vandaag heeft u een vrije dag in Malino. Wij raden u zeker aan te gaan fietsen of wandelen door de prachtige omgeving. De fietstocht leidt u door rijstvelden en groene gebieden. U zult veel fruit en groente soorten ontdekken, maar ook kruidenplanten. Onderweg geniet u ook van prachtige uitzichten. Onderweg stopt u ook nog bij een waterval. Vanwege het bergachtige landschap zal de fietstocht ook uit een aantal beklimmingen, maar merendeel dalingen bestaan. Tijdens de fietstocht luncht u bij een lokale familie die een aantal Indonesische gerechten voor u zult klaarmaken. Naast de fietstocht kunt u ook kiezen uit een mooie wandeling van ongeveer 5 uur. De wandeling brengt u ook langs rijstvelden, dorpjes en een waterval waar u kunt zwemmen. Ook tijdens de wandeling luncht u bij een lokale familie thuis. Indien u 5 uur te lang vindt, kunt ook kiezen uit een korte wandeling die wat minder zwaar is.

Overnachting in Malino.

Inbegrepen: ontbijt,  privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Malino.

 

Dag 4 Malino – Sengkang 220 Km

Vandaag maakt u een lange maar weer afwisselende rit. U passeert rijstterrassen, bossen en kleine Bugis dorpjes.

Overnachting in Makassar.

Inbegrepen:  ontbijt,  privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

 

Dag 5 Sengkang – Torajaland 195 Km

In de ochtend wandelt u naar de rivier en stapt u in kleine gemotoriseerde kano’s. U vaart naar het Tempe meer waar u de vissers op verschillende manieren ziet vissen, talrijke vogels spot en theedrinkt in een drijvend huis. Na afloop bezoekt u enkele dorpjes die zich met het zijdeproces bezig houden, afhankelijk van de dag ziet u het spinnen van de draden, de rupscocons of het weven van de kleurrijke draden. Daarna rijdt u door naar Rantepao.

Overnachting in Rantepao.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boot en entreegelden Tempemeer

 

Dag 6 Torajaland  55 Km

U bezoekt typische Toraja bezienswaardigheden, en geniet van een lunch bij een lokale Toraja familie thuis. Rantepao is de hoofdstad van Toraja land. Tana Toraja is een van de meest bijzondere gebieden van de Indonesische archipel met een geheel eigen cultuur. Het berglandschap is prachtig met z’n vele rijsterassen en bamboebossen en nodigt uit tot lange wandelingen. De cultuur van de Toraja’s is uniek te noemen. Ze wonen in prachtige huizen (tongkahans) met karakteristieke daken vol buffelhoorns en bewerkte deuren en ramen. Bijzonder is de begrafeniscultuur. De Toraja’s begraven de overledenen niet direct, maar pas wanneer er voldoende geld is om een grote ceremonie te vieren waar soms honderden gasten op afkomen. Erg bijzonder is het om zo’n begrafenisceremonie mee te maken. Deze vinden meestal plaats in juli en augustus. De graven worden daarna vaak in rotswanden bijgezet. Daar ziet u ook de beroemde Tau Tau poppen die de overledenen voorstellen.

Overnachting in Rantepao.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Torajaland.

 

Dag 7 Torajaland 65 Km

Deze dag verkent u Toraja land met auto en te voet. Mocht u tijdens de zomer reizen, dan zullen wij proberen een begrafenisceremonie tijdens het verblijf mee te maken. Tijdens zo’n ceremonie, die meestal enkele dagen duurt, ontvangt de familie van de overledene tientallen en soms wel honderden gasten. Iedereen is traditioneel gekleed. De familie zorgt voor drank en maaltijden; er worden traditionele dansen opgevoerd. De gasten brengen geschenken, waaronder vele varkens en buffels. Deze buffels kunnen duizenden euro’s waard zijn, zeker als het een albinobuffel betreft, de ‘Mercedes’ onder de buffels’. Al deze varkens en buffels worden nadat de gasten zijn ontvangen een of twee dagen later geslacht, een bloederig gebeuren. Vanuit Rantepao kunt u diverse Toraja dorpjes bezoeken. Deze pittoreske dorpen liggen in een prachtig bergachtig landschap vol rijsterassen en bamboe bossen. U ziet de diverse manieren waarop de Toraja de overledenen begraven; van de hangende graven uit het verleden, tot de stenen graven bewaakt door de Tau Tau poppen. Ook bezoekt u de karakteristieke, rijkelijk gedecoreerde Toraja huizen en hun rijstschuren en het bergachtige Batututomonga met z’n spectaculaire uitzicht.

Overnachting in Makassar.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Torajaland

 

Dag 8 Torajaland 45 Km

Nog een dag om van de unieke cultuur van de bevolking hier in Torajaland te genieten

Overnachting in Rantepao.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Torajaland.

 

 

 

Dag 9 Torajaland – Pendolo 236 Km

In de vroege ochtend verlaat u Rantepao en rijdt in noordelijke richting. Het landschap is afwisselend, u passeert tropische wouden en een uitgestrekte kustvlakte. U arriveert in de late namiddag in het kleine plaatsje Pendolo prachtig gelegen aan de zuidelijke oevers van het heldere Posomeer.

Overnachting in Pendolo.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

 

 

Dag 10 Pendolo – Tentena 80 Km

In de ochtend vaart u per gecharterde boot van Pendolo naar de noordelijke oevers van het Posomeer. De bagage wordt met de auto naar het volgende hotel gebracht. Het Posomeer, van oorsprong een ondergelopen kloof, strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 32.000 ha en bereikt een diepte van 450 meter en is hiermee een van de diepste meren op Sulawesi. In het westen wordt het meer begrensd door steile bergen en in het oosten door glooiende heuvels, waaruit deze ook zijn water krijgt aangevoerd. De tocht over het meer duurt zo’n 3 uur en aan het einde van de ochtend arriveert u bij de bungalowtjes aan het strand op korte afstand van het stadje Tentena. U kunt er heerlijk zwemmen in het meer. Na de lunch bij het hotel bezoekt u de Saluopa waterval, 18 km ten westen van Tentena. Het laatste traject legt u wandelend af. De waterval is omringd door weelderig tropisch regenwoud en het water stort zich van tientallen meters hoogte via gladde en ronde rotsen naar beneden en verzamelt zich hier en daar in poeltjes alvorens naar een volgend plateau te stromen. In sommige poeltjes kunt u poedelen. In de namiddag keert u weer terug naar uw hotel

Overnachting in Tentena.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur. Optioneel overtocht Posomeer.

 

Dag 11 Tentena 45 Km

Vrije dag in Tentana. Eventueel kunt u met auto, wandelen en klauteren (indien u wilt) langs de waterval. Kleine frisse poeltjes met water. Gelegen in tropisch regenwoud.

Overnachting in Tentena.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

 

 

Dag 12 Tentena – Bada (Lore Lindu NP) 68 Km

 

Vandaag begint u met een avontuurlijke tocht per jeep naar de het uitgestrekte Lore Lindu Nationaal Park. Tot enkele decennia terug was deze vallei alleen bereikbaar met een missievliegtuigje, nu kunt u er via een grotendeels onverharde, maar in de droge tijd redelijk begaanbare weg, in ca. 4-5 uur komen. Dit is een fraaie weg door tropisch regenwoud. U klimt langzaam maar zeker omhoog, passeert een berghelling en daalt tot een hoogte van ca. 500 meter. In de Badavallei, alsmede ook enkele andere valleien in het Lore Lindu Park, treft u de meest indrukwekkende megalieten aan die er in Indonesië te vinden zijn. Het meest tot de verbeelding sprekend zijn de primitieve beelden en de versierde stenen vaten. De herkomst is tot heden ten dage nog een raadsel. De grootste van alle, met een lengte van 440 cm, is de scheefgezakte Palindo. De neus, ronde ogen, armen, handen en het mannelijke geslacht zijn duidelijk afgebeeld.

Overnachting in Bada Valei.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Lore Lindu NP.

 

 

 

Dag 13 Bada (Lore Lindu NP) – Tentena 68 Km

In de ochtend maakt u nog een prachtige wandeling door het Nationaal Park. In de middag reist u peer Jeep weer terug naar Tentena waar u de rest van de middag ter vrije besteding heeft.

Overnachting in Tentena.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Lore Lindu NP.

 

 

 

Dag 14 Tentena – Palu 270 Km

 

Een lange reisdag van Tentena via kebun kopi naar Palu, de hoofdplaats van Centraal Sulawesi.

 

Overnachting in Makassar.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

 

Dag 15 Palu – Tomohon 45 Km / vlucht naar Manado

Eerst naar de luchthaven en dan met een binnenlandse vlucht van Manado naar Manado (via Makassar). Daar vandaan reist u verder naar Tomohon (ca. 1 uur). Tomohon, gelegen op ca. 700 m hoogte is het hart van het Minahasa gebied. Dit vruchtbare berggebied werd door de Nederlanders ook wel ‘De Twaalfde Provincie’ genoemd. De Nederlanders beschouwden de Minahassers als het meest loyale volk van Indonesië. In ruil hiervoor kregen ze scholen en kerken, waardoor de Minahassers tot de bestopgeleide inheemse volken in Nederlands-Indië behoorden. Het koele plaatsje Tomohon ligt ingenesteld tussen twee actieve vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Er worden in wijde omgeving veel groenten en bloemen gekweekt.

Overnachting in Tomohon.

Inbegrepen: ontbijt,  transfer privé-auto/busje met chauffeur en binnenlandse vlucht Palu-Makassar-Manado.

 

Dag 16 Tomohon – Tangkoko NP 53 Km

U maakt een rit van ca. 3 uur naar het Tangkoko Nationaal Park. Dit park ontleent zijn naam aan de naast elkaar gelegen actieve vulkanen Tangkoko (870 m) en Batu Angus (1109 m). Het reservaat meet een oppervlakte van zo’n 4.450 ha en bevat weelderig tropisch regenwoud, zandstranden, basaltrotsen en koraalriffen. Er staan veel fruitbomen waardoor er ook een relatief veel fruiteters te vinden zijn zoals de zwarte makaken en roodgeknobbelde neushoornvogels. De tarsiers (spookdiertjes), die de hoofdattractie vormen voor de meest bezoekers, profiteert weinig van al het aanwezige fruit. Het aapje, dat niet veel groter is dan een mensenhand, leeft van insecten, vogeltjes en andere diertjes, maar het nestelt zich maar al te graag tussen de kriskras lopende wortels van de vijgenbomen. De beste kans om dit nachtdiertje te zien is aan het einde van de middag als de tarsiers hun slaapboom verlaten op zoek naar voedsel.
In de late namiddag maakt u samen met een lokale ranger een wandeling door het bos op zoek naar de tarsiers, vaak komt u ook andere dieren tegen. In de namiddag wandelt u hier het prachtige tropische bos in op zoek naar de kleine nachtaapjes. 

Overnachting in Tangkoko NP.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids, entreegelden en diner Tongkoko NP.

 

 

Dag 17 Tangkoko NP – Bunaken NP 59 Km

 

   In de ochtend maakt u een tweede wandeling maken in het Tangkoko park, deze wandeling die voor dag en dauw begint laat u weer andere dieren zien zoals verschillende vogelsoorten, zwarte makaken, hoenderen etc. U heeft dan ook meer tijd om van de prachtige palmen en vijgenbomen te genieten.

In de loop van de ochtend rijdt u vanuit Tangkoko naar de haven in Manado om vervolgen de boot te pakken naar Bunaken. Het is ongeveer een uurtje varen naar het Nationaal park Bunaken. Op het eiland zijn geen restaurants, vandaar dat de maaltijden in uw resort zijn inbegrepen.

Overnachting in Bunaken.

Inbegrepen:  ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids en entreegelden Tangkoko NP

 

 

 

Dag 18 & 19 Bunaken

 

Een dag ter vrije besteding. U kunt hier fantastisch duiken! Gaat u liever niet duiken, dan kunt u er ook voor kiezen om te gaan snorkelen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen helemaal niets te doen; lekker luieren op het strand of bij het zwembad van uw resort.

Overnachting in Bunaken.

Inbegrepen:  ontbijt, lunch en diner

 

 

Dag 20 Bunaken-Manado 15 Km

 

U wordt naar de luchthaven in Manado gebracht voor uw vlucht terug naar huis. 

 

Inbegrepen: ontbijt,  boot, transfer privé-auto/busje met chauffeur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Afbeeldingen: