c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Vragen over Sulawesi

Onze reizen worden uitgevoerd met ruime personenauto’s (bij 2 personen) of minibusjes (bij meerdere personen). Uiteraard voorzien van airco en met onze eigen betrouwbare chauffeurs. De wegen op Sulawesi zijn niet altijd goed onderhouden. Er zijn goede trajecten maar ook stukken weg met veel hobbels en gaten. Hierdoor is de gemiddelde snelheid soms maar 40 km per uur. Maar er wordt ook regelmatig gestopt voor koffie/thee of lunch en bij de rondreizen staat veelal de reistijd aangegeven. Naar de eilandjes of over het Togean archipel gebruiken we de openbare boot of, indien mogelijk, een privéboot. Wilt u bijvoorbeeld de lange afstand van Makassar naar Toraja (ca. 9-10 uur) vermijden, dan kunnen we de autorit opsplitsen met een overnachting onderweg. Of u kiest voor een vliegreis tussen Makassar en Palopo. Toraja (Rantepao) heeft ook een luchthaven maar vluchten worden vaak geannuleerd door dichte bewolking in de bergen. Daarom gebruiken we liever Palopo (aan de kust en minder last van annuleringen), vanwaar u nog een transfer van ca. twee uur heeft.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Jazeker! Sulawesi Travel werkt samen met de stichting Mijn Roots. Wat zij voor u kunnen betekenen leest u op de website: https://www.mijn-roots.com/

Gerelateerde Afbeeldingen:

Hierop is maar een antwoord mogelijk: jazeker! We hebben zelfs een speciale familiereis [link naar familiereis]. We passen het programma aan door bijvoorbeeld een bezoek aan de kampong waar de kinderen met leeftijdsgenoten kunnen spelen. We kunnen een extra boottochtje toevoegen, bezoek aan lokale marktjes met de gids, wellicht een schooltje bezoeken of afspreken met mijn kinderen thuis. We hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in reizen met kinderen (vooral in juli en augustus) en veel tevreden families gehad.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Een fooi geven is nooit verplicht maar wordt door de gids en chauffeur wel op prijs gesteld. Een indicatie voor een fooi is IDR 50.000-100.000 voor de chauffeur per dag en voor de gids circa IDR 100.000-150.000 per dag. Voor kofferdragers, in restaurants en voor bootmannen is niet gebruikelijk op Sulawesi. Maar bent u zeer tevreden over hun dienstverlening dan mag dit uiteraard wel.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Jazeker, de contactdozen op Sulawesi zijn gelijk aan Nederland en België. De netspanning is 220V.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Eigenlijk kunt u het gehele jaar goed reizen op Sulawesi. De gemiddelde temperatuur overdag is 30 graden en ’s nachts circa 24 graden. Bij een verblijf in de bergen (bijvoorbeeld in Toraja) is het ’s nachts een paar graden koeler. Vooral in december en januari valt er veel regen. Wanneer het regent op Sulawesi, is dat meestal in de (na)middag of avond. Maar de temperatuur blijft meestal aangenaam. In het oostelijk deel van Sulawesi kan het ook in juni flink regenen. Bedenk dat het klimaat ook in Indonesië aan het veranderen is (net als in Nederland en België). Dus ook hier zijn uitzonderingen mogelijk.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Het tijdsverschil is 6 uur met Nederland en België in de zomermaanden. Echter, Indonesië kent geen zomertijd of wintertijd. Dus als de wintertijd in Nederland en België is ingegaan, is het tijdsverschil 7 uur.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Gerelateerde Afbeeldingen: