Hoe vlieg ik naar Sulawesi?

Er zijn geen directe vluchten tussen Nederland/België en Sulawesi. Makassar is de meest gebruikte luchthaven in het zuiden van Sulawesi en vanuit Jakarta en Denpasar (Bali) zijn er meerdere vluchten per dag. Maar omdat u bij internationale aankomst in Indonesië eerst door de douane gaat (paspoort/visum/inklaring), is het raadzaam om ruime overstaptijd aan te houden, minimaal 3 uur. Is uw doorvlucht met Garuda, dan blijft u op de internationale terminal. Bij andere luchtvaartmaatschappijen moet u van internationaal naar de domestic terminal. Veel van onze gasten kiezen voor het comfort van een overnachting op Jakarta Airport. U kunt dan acclimatiseren en de volgende ochtend doorreizen naar Sulawesi. Wij raden het FM7 Resort Hotel Jakarta Airport hotel aan vanwege de goede service en omdat zij een shuttlebus en zwembad hebben. www.fm7hotel.com.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Wat is de beste reistijd op Sulawesi?

Eigenlijk kunt u het gehele jaar goed reizen op Sulawesi. De gemiddelde temperatuur overdag is 30 graden en ’s nachts circa 24 graden. Bij een verblijf in de bergen (bijvoorbeeld in Toraja) is het ’s nachts een paar graden koeler. Vooral in december en januari valt er veel regen. Wanneer het regent op Sulawesi, is dat meestal in de (na)middag of avond. Maar de temperatuur blijft meestal aangenaam. In het oostelijk deel van Sulawesi kan het ook in juni flink regenen. Bedenk dat het klimaat ook in Indonesië aan het veranderen is (net als in Nederland en België). Dus ook hier zijn uitzonderingen mogelijk.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Kun je goed reizen met kinderen op Sulawesi?

Hierop is maar een antwoord mogelijk: jazeker! We hebben zelfs een speciale familiereis [link naar familiereis]. We passen het programma aan door bijvoorbeeld een bezoek aan de kampong waar de kinderen met leeftijdsgenoten kunnen spelen. We kunnen een extra boottochtje toevoegen, bezoek aan lokale marktjes met de gids, wellicht een schooltje bezoeken of afspreken met mijn kinderen thuis. We hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in reizen met kinderen (vooral in juli en augustus) en veel tevreden families gehad.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Kan ik de reis nog aanpassen?

Wanneer de reis definitief is afgesproken en geboekt bij Sulawesi Travel, dan staat uw reis vast. Wilt u daarna nog iets aanpassen (bijvoorbeeld een extra nacht, toch een ander hotel of een excursie bijboeken, dan kan dat zonder probleem. Bent u aan het reizen op Sulawesi en u zou dan nog iets willen aanpassen, dan doen wij ook niet moeilijk. We proberen zelfs dan uw reis nog aan te passen aan uw wensen. Bijvoorbeeld als u een excursie op een andere dag wenst, liever gaat fietsen in plaats van wandelen, onderweg extra wilt stoppen voor koffie of wellicht een ander hotel wenst aan het einde van uw reis? Wij doen ons best, immers we zorgen graag voor uw vakantie op z’n mooist.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Moet ik een fooi geven?

Een fooi geven is nooit verplicht maar wordt door de gids en chauffeur wel op prijs gesteld. Een indicatie voor een fooi is IDR 50.000-100.000 voor de chauffeur per dag en voor de gids circa IDR 100.000-150.000 per dag. Voor kofferdragers, in restaurants en voor bootmannen is niet gebruikelijk op Sulawesi. Maar bent u zeer tevreden over hun dienstverlening dan mag dit uiteraard wel.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Hoe is het vervoer op Sulawesi?

Onze reizen worden uitgevoerd met ruime personenauto’s (bij 2 personen) of minibusjes (bij meerdere personen). Uiteraard voorzien van airco en met onze eigen betrouwbare chauffeurs. De wegen op Sulawesi zijn niet altijd goed onderhouden. Er zijn goede trajecten maar ook stukken weg met veel hobbels en gaten. Hierdoor is de gemiddelde snelheid soms maar 40 km per uur. Maar er wordt ook regelmatig gestopt voor koffie/thee of lunch en bij de rondreizen staat veelal de reistijd aangegeven. Naar de eilandjes of over het Togean archipel gebruiken we de openbare boot of, indien mogelijk, een privéboot. Wilt u bijvoorbeeld de lange afstand van Makassar naar Toraja (ca. 9-10 uur) vermijden, dan kunnen we de autorit opsplitsen met een overnachting onderweg. Of u kiest voor een vliegreis tussen Makassar en Palopo. Toraja (Rantepao) heeft ook een luchthaven maar vluchten worden vaak geannuleerd door dichte bewolking in de bergen. Daarom gebruiken we liever Palopo (aan de kust en minder last van annuleringen), vanwaar u nog een transfer van ca. twee uur heeft.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Hoe lang moet het paspoort geldig zijn?

Het paspoort moet 7 maanden geldig zijn bij aankomst in Indonesië. Daarnaast heeft u een visum nodig. Zie hiervoor de visuminformatie [link naar heb ik een visum nodig]. Voor aankomst dient u ook online een customs formulier in te vullen. Na invulling ontvangt u een QR-code die op de luchthaven wordt gescand. Het online formulier vindt u via de link: https://ecd.beacukai.go.id/]

Gerelateerde Afbeeldingen:

Heb ik een visum nodig?

Om als toerist te kunnen reizen naar Indonesië, is een visum nodig. Dit kunt u met de Nederlandse en Belgische nationaliteit eenvoudig verkrijgen bij aankomst op de luchthaven. Voor dit zogenaamde Visa on Arrival (VOA) heeft u een paspoort nodig wat nog 7 maanden geldig is bij aankomst in Indonesië en een betaling van IDR 500.000 (ca. € 33). In de aankomsthal kunt u IDR pinnen, u koopt dan eerst een bonnetje voor de VOA en bij de volgende balie ontvangt u voor dat bonnetje een stempel met een toeristenvisum wat maximaal 30 dagen geldig is. U kunt ook in USD or EUR betalen maar tegen een ongunstige wisselkoers. Gaat u langer dan 30 dagen naar Indonesië? Dan kan Sulawesi Travel helpen met de aanvraag van een toeristen E-visum voor 60 dagen (B211A) met mogelijkheid tot verlenging. Mail hiervoor naar adil@sulawesi-travel.nl. Hij heeft de licentie om E-visum te verzorgen. Meer informatie vindt u ook op www.facebook.com/visavoorindonesia.

Gerelateerde Afbeeldingen: