Sulawesi
Buganees schip in aanbouw

Sulawesi, vroeger bekend als Celebes, is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel en het is qua grootte het elfde eiland ter wereld, met een oppervlakte van 174.600 km2. Het eiland telt ongeveer 16 miljoen inwoners en is opgedeeld in zes provincies.

De  afwisselende natuur met berggebieden, vulkanen, regenwouden, prachtige rijstterrassen, uitgestrekte witte zandstranden en koraalriffen biedt ieder wat wils. De gastvrijheid van de bevolking is zeer groot! Toch staat het toerisme op dit eiland nog in de kinderschoenen.

De hoofdstad Makassar.

Makassar is het zakelijke en bestuurlijke centrum van het oostelijke deel van Indonesië. De Nederlanders noemden de stad Makassar, nadat ze het koninkrijk Goa hadden veroverd. Na de Indonesische onafhankelijkheid werd de stad herdoopt tot ‘Ujung Pandang’, dat ‘uitkijkpunt’ betekent. In 1999 werd de koloniale naam echter weer in ere hersteld.
Het is één van de oudste havensteden van Sulawesi.

Het Fort Rotterdam, de oude specerijenhaven en de oude Mulo-school zijn de bezienswaardigheden van de stad. De haven zelf is  een bezoekje waard vanwege  de authentieke Makassaarse/Buginese schoeners. Om de sfeer van de stad op te snuiven is het een aanrader om bij zonsondergang over de boulevard te flaneren. Dit is echt een ontmoetingsplaats voor locals, waar lokale specerijen worden aangeboden vanuit gezellige kraampjes. Ruik, proef en beleef Makassar.

 

Zuid-Sulawesi en Torajaland

Zuid-Sulawesi wordt gekenmerkt door indrukwekkende landschappen en twee opmerkelijke bevolkingsgroepen met een rijke cultuur: de zeevarende Buginezen en de Toraja’s van het hoogland, met  hun uitgebreide dodenverering.

De kustgebieden en het laagland worden bewoond door de Boeginezen,  befaamde scheepsbouwers en zeevaarders.

In het hoogland van Zuid Sulawesi  ligt het land van de Toraja’s. De huizen van deze proto-Maleise bevolkingsgroep zijn meesterstukjes van inheemse houtbouwkunst en hun begrafenisplechtigheden behoren tot de interessantste ceremonies van  het eilandenrijk. Niet minder fascinerend zijn de grandioze, door rijstvelden, koffieplantages en kalkgebergte (karstmassief) gekenmerkte landschappen.

Centraal en Zuidoost-Sulawesi

Deze delen van Sulawesi behoren tot de dunst bevolkte gebieden van Indonesië. U vindt er grote stukken ongerepte natuur, imposante gebergten, oude megalieten, zeldzame dieren en geïsoleerd levende volkeren. Er is een aantal plaatsen met culturele en historische bezienswaardigheden.

Reizen is hier een uitdaging; er zijn nauwelijks faciliteiten voor toeristen. Wie deze gebieden wil verkennen, moet beschikken over veel geduld,  een avontuurlijke instelling, een flexibel reisschema en het zonder veel comfort kunnen stellen.

Noord-Sulawesi

Noord Sulawesi is een langgerekt, vruchtbaar, vulkanisch schiereiland en wordt wel ‘Nyiur Melambai’ (Land van de Wuivende Kokospalmen) genoemd. Het is één van de weinige gebieden in Indonesie waar de overgrote meerderheid van de bevolking christelijk is.

Manado, de hoofdstad, ligt op de noordpunt van de prachtige landstreek Minahassa, een bergachtig gebied met nationale parken en reservaten. actieve vulkanen, heldere bergmeren en heetwaterbronnen. Langs de kusten liggen kruidnagel- en koffieplantages, rijstvelden en moes- en bloementuinen.

De inwoners van Manado kunnen bogen op het beste van twee werelden: het comfort van het stadsleven en een spectaculaire natuur onder water en op het land. U vindt er uitstekende locaties om te duiken of te snorkelen.

Fort Rotterdam

Fort Rotterdam

Karstgebergte

Karstgebergte

Gerelateerde Afbeeldingen: