Klik hier voor een mooie video van een tevreden reiziger.

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Allereerst dank voor je reactie. Het volgende willen we je toch even laten weten:

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Om veiligheidsredenen slaan we je ip-adres op.

Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.

We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
67 berichten.
Terry schreef op 11 april 2019 om 08:53:
Adil and Wiah have truly a great company that makes it easy to see the best of SulaWesi. They know where to take people for wonderful tourist sights, traditional food in each of the areas they visit, they really know how to ensure every moment is full of entertainment and not wasted! I highly recommend this business for anyone interested... Lees verder
Adil and Wiah have truly a great company that makes it easy to see the best of SulaWesi. They know where to take people for wonderful tourist sights, traditional food in each of the areas they visit, they really know how to ensure every moment is full of entertainment and not wasted! I highly recommend this business for anyone interested in visiting this part of Indonesia, you wont be disappointed.
Brun en Willem uit Utrecht schreef op 21 maart 2019 om 12:44:
Wat 'n fantastische reis hebben wij gehad! Sulawesi is een inmens groot eiland waarvan je de grootte alleen maar kunt ervaren als je er bent. We hebben dan ook 28 dagen genomen om van zuid naar noord te reizen. Onze eerste 14 dagen met chauffeur Emal stond in het teken van heel veel zien, heel veel mensen ontmoeten (selfie) en... Lees verder
Wat 'n fantastische reis hebben wij gehad!

Sulawesi is een inmens groot eiland waarvan je de grootte alleen maar kunt ervaren als je er bent. We hebben dan ook 28 dagen genomen om van zuid naar noord te reizen. Onze eerste 14 dagen met chauffeur Emal stond in het teken van heel veel zien, heel veel mensen ontmoeten (selfie) en heel veel doen. Van de Maros en Makkassar naar het mooie groene Malino waar we een fietstocht gemaakt hebben, naar Bira waar we genoten van zee, strand en snorkelen, via de Kajang (auw!) naar Sengkan met het Tempemeer naar het indrukwekkende Torajaland, met 4 dagen cultuur en natuur (dank aan onze gids Johannus) om dan nog eens kilometervretend verder te reizen van Tentena en Pendolo naar Ampana waar we afscheid van Emal genomen hebben. Dankjewel Emal voor de 'koppie- en foto stops', voor alle grote en kleine markten waar wij wilden stoppen, het regelen van alles wat onderweg nodig was, voor de fantastische lunch bij je vrouw, kinderen en andere familie/dorpbewoners en voor je altijd gezellige aanwezigheid.

En toen naar de Togian eilanden; wauw! Dat was de lange reis zeker waard. Even 5 dagen helemaal ondergedompeld in de prachtige onderwaterwereld en het heerlijk aangename Kaldidiri resort (ook fantastisch gegeten overigens). Genoten van de snorkeltocht en bezoek aan de zeenomaden maar vooral toch ook gewoon vanuit ons 'eigen' resort gewoon voor de deur snorkelen.

Via Luwuk, wat alleen maar een tussenstop was maar waar we genoten hebben van de markt, naar Manado gevolgen. Ineens een heel ander gebied met een andere bevolking. Vulkaangebied, de extreme market in Tomohon (honden, ratten, vleermuizen en slangen; ze eten alles daar) en natuurlijk Tangkoko national park met zwarte makaak apen, prachtige ijsvogels, de koeskoes, de tarantula en, heel bijzonder, het spookdiertje en de neushoornvogel. Maar vooral ook Bunaken, hรฉt duik (en snorkel) eiland. Wat 'n prachtige onderwaterwereld. Hier zie je werkelijk alles wat je in een zee aquarium ziet en dan zรณ dichtbij. Het bijzondere aan dit eiland is de koraalmuur, loodrecht naar beneden. Overal de prachtigste koralen, vissen en natuurlijk de zeeschilpadden.

We hebben genoten van onze reis.

Bij toeval stuitte wij op de website van Adil en vanaf het allereerste contact was er een klik; het was steeds persoonlijk en we hadden vaak en snel contact. Ook tijdens onze reis nam Adil regelmatig contact met ons op, zo ook rond de gebeurtenissen in Palu met de verwoestende aardbeving en de tsumani. Hij heeft ons zeker gerustgesteld alhoewel wij zelf ons niet ongerust gemaakt hebben (het eiland is zรณ groot, wij zaten op 600 km afstand) . Adil had alles goed georganiseerd, van accomodaties, chauffeurs tot de gidsen. Het was daardoor een onbezorgde reis.
Volker uit Den Haag schreef op 19 december 2018 om 16:33:
Van 24 september tot en met 15 oktober 2018 ben ik met Sulawesi Travel van Noord- naar Zuid-Sulawesi gereisd. Wat heb ik genoten van deze trip die begon op het eiland Bunaken waar ik in het Happy Gecko heb overnacht. Niet te bevatten hoe mooi de onderwaterwereld is daar! Vele zeeschildpadden gezien op de verschillende snorkel/duiktrips bij het eiland en... Lees verder
Van 24 september tot en met 15 oktober 2018 ben ik met Sulawesi Travel van Noord- naar Zuid-Sulawesi gereisd.

Wat heb ik genoten van deze trip die begon op het eiland Bunaken waar ik in het Happy Gecko heb overnacht. Niet te bevatten hoe mooi de onderwaterwereld is daar! Vele zeeschildpadden gezien op de verschillende snorkel/duiktrips bij het eiland en een grote hoeveelheid aan vissen, koraal en andere zeedieren.

Vanuit daar door via Manado naar Tangkoko National Park, waar ook weer een uitbundige hoeveelheid dieren te zien was, dit keer apen, vogels, spinnen en niet te vergeten het spookdiertje.
De gids die door Adil was geregeld was zeer kundig en zag allerlei dieren die ik zonder haar aanwezigheid zeker over het hoofd had gezien.

In Tomohon de vulkaar beklommen en dit was ook op het moment dat de aardbeving voor de kust van Palu plaatsvond. Naar aanleiding van deze gebeurtenis heeft Adil ook gelijk contact gezocht en uitgezocht wat de impact op de rest van de te bezoeken gebieden zou zijn en daarmee mijn reis. Adil heeft hierbij niet alleen gekeken naar de feitelijke situatie in de nog door mij te bezoeken gebieden (veilig, aardbevingsgebied is niet in het toeristengebied) maar ook duidelijk rekening gehouden met het gevoel dat je op zo'n moment misschien kan hebben. Als ik me naar aanleiding van deze gebeurtenissen niet senang voelde bij bepaalde onderdelen van de reis of de reis als geheel dan was dat allemaal bespreekbaar om dingen te wijzigen en aan te passen. Dit heeft mij een zeer goed gevoel gegeven dat ik bij Adil in goede handen was. Overigens heb ik nauwelijks wat gemerkt van de aardbevings/tsunami-effecten in de gebieden waar ik was, omdat het getroffen gebied er best ver vandaag ligt. Wel zag je veel mensen met hun hele hebben en houden naar andere delen van het eiland trekken.

In Togian vervolgens weer mooi gesnorkeld en in het Jelly Fish Lake gezwommen. Dat laatste was wel een erg bijzondere ervaring en (ik hou niet van kwallen...) ook best wel freaky. Daarna via Tentena (en de zeer prettige en ruime bungalows aan het Posomeer) richting Torajaland. Daar heeft gids Ritha me rondgeleid voor een paar dagen en hebben we prachtig mooie begrafenis gezien (inclusief offeren van 3 buffels) en een herbegrafenisritueel in waarbij een kist vanuit de bergwand naar beneden werd gehaald. Tenslotte via het Tempehmeer (inclusief prachtige boottocht met een vissersboot en hapje/drankje bij de vissersfamilie), Bira en Malino (beide sublieme accomodaties op een prachtige plek) richting Makassar waar ik Adil in persoon ontmoette. Daar hebben we nog een tour door Makassar gedaan en was dit deel van mijn reis ten einde. Maar ik weet zeker dat ik nog een keer terugkom.

Sulawesi is zowel qua natuurlijke als culturele diversiteit een hoogtepunt in mijn reisgeschiedenis! Dank aan Adil en alle gidsen en chauffeurs voor de perfecte service en het maximaal kunnen genieten van alle indrukken.