Klik hier voor een mooie video van een tevreden reiziger.

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Allereerst dank voor je reactie. Het volgende willen we je toch even laten weten:

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Om veiligheidsredenen slaan we je ip-adres op.

Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.

We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
59 berichten.
Volker Volker uit Den Haag schreef op 19 december 2018 om 16:33:
Van 24 september tot en met 15 oktober 2018 ben ik met Sulawesi Travel van Noord- naar Zuid-Sulawesi gereisd.

Wat heb ik genoten van deze trip die begon op het eiland Bunaken waar ik in het Happy Gecko heb overnacht. Niet te bevatten hoe mooi de onderwaterwereld is daar! Vele zeeschildpadden gezien op de verschillende snorkel/duiktrips bij het eiland en een grote hoeveelheid aan vissen, koraal en andere zeedieren.

Vanuit daar door via Manado naar Tangkoko National Park, waar ook weer een uitbundige hoeveelheid dieren te zien was, dit keer apen, vogels, spinnen en niet te vergeten het spookdiertje.
De gids die door Adil was geregeld was zeer kundig en zag allerlei dieren die ik zonder haar aanwezigheid zeker over het hoofd had gezien.

In Tomohon de vulkaar beklommen en dit was ook op het moment dat de aardbeving voor de kust van Palu plaatsvond. Naar aanleiding van deze gebeurtenis heeft Adil ook gelijk contact gezocht en uitgezocht wat de impact op de rest van de te bezoeken gebieden zou zijn en daarmee mijn reis. Adil heeft hierbij niet alleen gekeken naar de feitelijke situatie in de nog door mij te bezoeken gebieden (veilig, aardbevingsgebied is niet in het toeristengebied) maar ook duidelijk rekening gehouden met het gevoel dat je op zo'n moment misschien kan hebben. Als ik me naar aanleiding van deze gebeurtenissen niet senang voelde bij bepaalde onderdelen van de reis of de reis als geheel dan was dat allemaal bespreekbaar om dingen te wijzigen en aan te passen. Dit heeft mij een zeer goed gevoel gegeven dat ik bij Adil in goede handen was. Overigens heb ik nauwelijks wat gemerkt van de aardbevings/tsunami-effecten in de gebieden waar ik was, omdat het getroffen gebied er best ver vandaag ligt. Wel zag je veel mensen met hun hele hebben en houden naar andere delen van het eiland trekken.

In Togian vervolgens weer mooi gesnorkeld en in het Jelly Fish Lake gezwommen. Dat laatste was wel een erg bijzondere ervaring en (ik hou niet van kwallen...) ook best wel freaky. Daarna via Tentena (en de zeer prettige en ruime bungalows aan het Posomeer) richting Torajaland. Daar heeft gids Ritha me rondgeleid voor een paar dagen en hebben we prachtig mooie begrafenis gezien (inclusief offeren van 3 buffels) en een herbegrafenisritueel in waarbij een kist vanuit de bergwand naar beneden werd gehaald. Tenslotte via het Tempehmeer (inclusief prachtige boottocht met een vissersboot en hapje/drankje bij de vissersfamilie), Bira en Malino (beide sublieme accomodaties op een prachtige plek) richting Makassar waar ik Adil in persoon ontmoette. Daar hebben we nog een tour door Makassar gedaan en was dit deel van mijn reis ten einde. Maar ik weet zeker dat ik nog een keer terugkom.

Sulawesi is zowel qua natuurlijke als culturele diversiteit een hoogtepunt in mijn reisgeschiedenis! Dank aan Adil en alle gidsen en chauffeurs voor de perfecte service en het maximaal kunnen genieten van alle indrukken.
Hans en Clementine Hans en Clementine uit Opmeer schreef op 20 november 2018 om 20:19:
Van 22 oktober tot 28 oktober hebben wij gereisd van Makassar naar Toradja land. met Sulawesi-Travel o.l.v. Adil Nurimba. Wat een geweldige belevenis.
Adil Nurimba haalde ons zelf op, op de Airport en meteen startte onze reis met een excursie naar Maros gebied, de oude haven en Fort Rotterdam.

Op dag 2 maakten wij kennis met het gezin van Adil. Zijn Vrouw Whia en zijn 2 dochtertjes Sofietje en Airin. wat een mooi gezin. Eerst het schooltje bezocht van Sofietje waar we gezongen, gedanst en woordjes Nederlands hebben gedaan Geweldig wat was dat leuk. Na een heerlijke koffie gingen wij verder richting Toradja-Land. Nu alleen met onze geweldige chauffeur Emal.
Onderweg nog een bezoek aan een zijdeweverij. In Sengkang aangekomen een boottocht over het Tempe-meer naar de drijvende huizen een prachtige zonsondergang gezien. Een sprookje zo mooi!

Dag 3 we gaan weer verder onderweg komen we nog een bruiloft tegen en spontaan vraagt onze chauffeur Emal of we foto's willen maken. kan dat echt, Ja! en voor we het weten staan we oog in oog met het bruidspaar, familie en vieren we een bruiloft en iedereen wil ook met ons op de foto!

We moeten door!........naar Rantepao. Maar voor we daar aankomen genieten we van de mooie uitzichten en de "erotische berg" Bambapuang een heerlijke lunch. En dan komen we echt in Toradja we rijden zo onder de poort door!
Prachtig Hotel Misiliana. Dag 4 maken we kennis met onze gids Paulus die ons de komende 2 dagen alles zal vertellen, laten zien en uitleggen over Toradja en haar bewoners en rituelen. de Londa graven met Tau tau poppen, de stenen graven. de baby graven in de boom. de Toradja huizen met hun geschiedenis. De markt, Karbouwen, varkens. Cheremonie /begravenis met het slachten van een buffel. Wat hebben wij veel gezien en geleerd. dag 6 gaan we weer terug naar Makkassar in een keer een lange rit maar een prachtige route langs de westkust van Parepare.

Voldaan komen wij in onze luxe hotel met een een prachtig uitzicht op Sea. Later op de avond komen Adil en zijn lieve vrouw Whia met dochtertjes langs om afscheid te nemen van ons en wij van hun.

Beste Adil, Emal en Paulus bedankt voor deze fantastische ervaring en de zeer goed georganiseerde reis! Groetjes Hans en Clementine.
Bekijk de fotoserie van Clementine en Hans door hier te klikken.
Joop en Dineke Joop en Dineke uit Apeldoorn schreef op 3 oktober 2018 om 12:21:
Van 7 september t/m 4 oktober waren we op vakantie in Sulawesi.
We hebben op de fiets en rondtocht gemaakt door zuid-sulaweisi. Hierbij hebben we een aantal dagen gebruik gemaakt van Adil's diensten, die een gids voor ons verzorgde in Rantepao en een bootman in Sengkang.

In Rammang Rammang hadden we Adil zelf als gids. Adil heeft dit alles erg goed gedaan. Het was ook prettig dat Adil altijd heel snel reageerde op vragen van onze kant, meestal wel binnen 12 uur.

De dag voordat we weer naar Nederland zouden vliegen, hebben we bij Adil thuis gelunched, grandioos verzorgd door zijn vrouw Whia. Hier konden we ook kennis maken met de prachtige dochters van Adil en Whia. Een hele mooie afsluiting van onze vakantie.

In de tijd dat we op Sulawesi waren, was er de verwoestende tsunami en aardbeving in centraal-Sulawesi. Wij zaten op dat moment in Pare-pare, aan de westkust (675 km ten zuiden van Palu), maar hebben er totaal niets gemerkt. Met name de stad Palu en omgeving is getroffen. Daarbuiten hebben de mensen nauwelijks of niets gemerkt van het natuurgeweld.